Implantul Dentar
Unul dintre cele mai importante tratamente in stomatologia moderna este implantul dentar.
Ce sunt implanturile dentare?
Un implant dentar este o rădăcină dentară artificială, asemănătoare unui șurub, care este introdusă chirurgical în osul maxilarului. Este folosit pentru a ține pe loc un dinte protetic sau o serie de dinți. În acest fel, implanturile dentare funcționează într-un mod similar cu o rădăcină naturală a dintelui.
Implanturile dentare sunt o alegere fantastică și o selecție ideală atunci când înlocuiți un dinte sau dinții lipsă. Oferind pacientului capacitatea de a se bucura de o mestecare adecvată și o funcție orală – împreună cu păstrarea mușchilor faciali – implanturile dentare asigură, de asemenea, pacientului să zâmbească cu ușurință și încredere.
Mulți oameni folosesc termenul „implant” pentru a însemna întregul dinte de înlocuire, dar de fapt se referă doar la partea introdusă în os. Partea „dintelui” se numește coroană, iar un bont leagă aceste două părți, rezultatul fiind dinți artificiali care arată, se simt și funcționează la fel ca dinții naturali.
Implanturile dentare pot fi folosite in cazurile in care pacientul a suferit un accident sau o afectiune medicala care a determinat la pierderea unuia sau mai multor dinti.
Procesul de implant dentar necesită două faze: o fază chirurgicală și o fază de restaurare. În ceea ce privește faza chirurgicală, pacienții ar trebui să aibă grijă să lucreze cu un stomatolog cu experiență.
Dacă un implant este plasat prost sau incorect, ar putea duce la leziuni permanente ale nervilor, infecție și multe altele.
De asemenea, este important să ne asigurăm că implanturile dentare ale pacienților sunt de înaltă calitate, deoarece există un mare beneficiu în a lucra cu un implant care este aprobat din punct de vedere medical și susținut de cercetare pentru a atenua orice reacție adversă atât în timpul operației, cât și în fazele de recuperare ale procedurii.
Avantajele implanturilor dentare
- Soluție permanentă și de lungă durată pentru pierderea dinților
- Stabil și durabil
- Previn retracția gingiilor și resorbția osului
- Nu pot fi deplasate, deoarece nu sunt detașabile
- Fără probleme cu vorbirea
- Permite mâncarea normală
- Arată și se simte ca dinții naturali
- Nu necesită adezivi de lipire Corega
- Nu afectează dinții sănătoși adiacenți
- Înlocuirea unui dinte lipsă se face printr-o singură coroană și nu prin 3, ca în cazul punților clasice
- Rata de succes de aproximativ 95% după 10 ani
Cine poate avea implanturi dentare?
Nu toată lumea este un candidat bun. Pentru a fi un bun candidat pentru un implant dentar, pacientul ar trebui să aibă gingii puternice, sănătoase și un maxilar capabil să susțină noua rădăcină.
Pacienții care au probleme de sănătate orală, cum ar fi bolile gingiilor, sau care au suferit pierderi osoase, pot să nu fie potriviți pentru operația de implant dentar.
Cu toate acestea, în multe cazuri, este posibil să se efectueze o grefă osoasă dentară pentru a mări osul maxilar înainte de introducerea implanturilor dentare.
O alternativă pentru pacienții care nu pot avea implanturi convenționale sunt mini-implanturile dentare. Acestea sunt similare ca structură cu omologii lor mai mari, dar au o rădăcină mai subțire de aproximativ lățimea unei scobitori. Aceasta înseamnă că este nevoie de mai puțin os pentru a le menține pe loc.
Dacă ți s-a spus că nu poți avea implanturi pentru că ai suferit pierderi ale maxilarului sau densitatea osoasă este prea scăzută, mini-implanturile pot fi totuși o opțiune. Un avantaj suplimentar este că de obicei pot fi montate într-o singură vizită – nu este nevoie să așteptați 3-6 luni pentru ca grefa osoasa sa se integreze.
Tipuri de implanturi dentare și reconstrucție dentară:
Când vine vorba de implant în sine, există două tipuri principale:
Primul este implantul intraosos. Acestea sunt introduse direct în osul maxilarului și țin unul sau mai mulți dinți artificiali în poziție prin bonturi. Arată ca niște șuruburi mici, fie conice, fie cilindrice.
Celălalt este implantul subperiostal. Acest implant dentar are o bază metalică care este fixată sub țesutul gingiilor, dar deasupra sau pe osul maxilarului. Dinții artificiali se potrivesc în același mod, pe suporturi care ies din gingii.
Cadrul metalic al acestor implante este aplicat direct pe osul maxilarului, sub tesutul gingival si se va fixa în os pe masura vindecarii gingiei.
Pe cadrul metalic se fixeaza stalpi de suport pentru viitoarele coroane dentare, care raman deasupra gingiei.
Acest tip este mai puțin obișnuit, dar este o alternativă pentru pacienții cu osul maxilar superficial unde exista un deficit osos.
Există diferite materiale care pot fi folosite pentru fabricarea implantului introdus în osul maxilarului, care funcționează ca o rădăcină a dintelui.
Implanturile de titan sunt cele mai frecvent utilizate și sunt considerate cele mai bune implanturi dentare de mulți chirurgi dentari. Acest metal este incredibil de puternic și este biocompatibil cu osul maxilarului, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să existe nicio reacție, iar osul crește în mod natural în jurul lui în timp. Implanturile nu sunt fabricate din titan pur deoarece acesta este prea moale; în schimb s-au dezvoltat diverse aliaje.
Pentru persoanele cărora nu le place ideea de a avea metal implantat în corp, sunt disponibile diverse ceramice și polimeri. De departe, cea mai comună alternativă la titan sunt implanturile din zirconiu. Deși acest material conține urme de metal, este clasificat drept ceramică.
Deci, cum decideți care este cel mai bun pentru dumneavoastra? Deoarece titanul a fost folosit în implanturile dentare mult mai mult timp decât zirconia, au fost efectuate mai multe studii pentru a demonstra siguranța, eficacitatea și longevitatea acestuia. Mulți stomatologi se simt, prin urmare, mai confortabil să recomande titan.
Mai este și problema versatilității. Implanturile din titan sunt în două părți: implantul și bontul. Deoarece bontul este montat separat, există o oarecare flexibilitate pentru a regla poziția coroanei plasate deasupra. Implanturile dentare din zirconiu, pe de altă parte, de obicei nu au un bont separat.
Unele studii sugerează că zirconia, deși extrem de puternică, este mai susceptibilă la defectele materiale decât titanul. Porii și microfisurile din material pot cauza fracturarea materialului, ceea ce înseamnă că implanturile de zirconiu au o rată de eșec ușor mai mare.
În cele din urmă, implanturile dentare din titan sunt de obicei mai puțin costisitoare decât zirconia. Toți acești factori indică titanul drept cel mai bun material de implant dentar, cu excepția cazului în care doriți să evitați metalul sau știți că sunteți alergic la oricare dintre metalele utilizate în aliajele de titan.
Proteze dentare vs punti dentare vs implanturi dentare
Ne amintim că un „implant” este pur și simplu rădăcina artificială introdusă pentru a menține dinții de înlocuire în loc, acum ne putem îndrepta atenția către diferitele tipuri de dinți de înlocuire disponibile.
Atunci când un singur dinte trebuie înlocuit, implantul va fi echipat cu o coroană individuală. Alternativa non-implant este o punte care se fixează pe cei doi dinți adiacenți și umple golul. Dezavantajul unui pod tradițional este că necesită sa slefuiesti și să scoți nervi la dinți sănătoși pentru a fi efectuat
În cazul în care lipsesc doi sau mai mulți dinți la rând, se poate utiliza o punte pe implanturi. În loc să inserați un șurub de implant pentru fiecare dinte, doar două implanturi pot fi folosite pentru a susține un rând de trei sau patru dinți artificiali fuzionați.
Proteza pe implanturi
Dacă toți dinții din maxilar trebuie extrași, proteza pe implanturi poate fi soluția. Aceasta constă intr-un set complet de dinți acrilici sau ceramici atașați la o bază acrilică de culoarea gingiei.
În timp ce protezele tradiționale se așează pe gingie și sunt lipite cu adeziv, protezele pe implanturi se fixează pe bonturile fixe ale implanturilor și sunt mult mai rezistente. Protezele pe implanturi tind să prezinte mai puține probleme cu alimentația și vorbirea decât protezele tradiționale. De asemenea, nu există riscul ca ele să scape de la locul lor în mijlocul unei conversații sau a unei mese.
Un alt beneficiu al implanturilor dentare este că pot ajuta la stabilizarea maxilarului, la prevenirea pierderii mai mari a osului și la menținerea formei naturale a liniei maxilarului. Dacă osul maxilarului nu are rădăcină dentară sau implant care să-l susțină, acesta se poate retrage, cauzând căderea feței.
Deși implanturile cu un singur dinte și protezele dentare costă mai mult decât alternativele convenționale, acestea pot fi mai rentabile pe termen lung, deoarece sunt proiectate pentru a fi mult mai durabile.
Implanturi dentare All-on-4
Spre deosebire de protezele pe capse, acestea sunt fixate permanent pe loc. Mulți oameni preferă ideea de a avea dinți fixați decât cei pe care trebuie să-i scoată pentru curățare.
Lucrarea dentară All-on-4 necesită mai puține implanturi decat cea fixa(cimentata sau insurubata)
De obicei, nu este necesar să introduceți o rădăcină individuală pentru fiecare dinte, deoarece o singură rădăcină de implant este suficient de puternică pentru a susține mai mulți dinți dacă este bine plasată.
Șuruburile implantului sunt înclinate la 30 sau 45 de grade pentru a le oferi o prindere mai puternică. Aceasta este o opțiune mai ieftină decât tehnologia tradițională de implant, care ar necesita 6-8 implanturi în fiecare maxilar. Rețineți că acest tip de implant dentar este disponibil doar în titan, deoarece implanturile din zirconiu nu pot fi plasate într-un unghi atât de ascuțit.
Procedura de implant dentar pas cu pas
Implantologia dentară, sau „implantologie”, implică mai multe etape. Lucrarea poate fi efectuată de un stomatolog cu pregătire avansată adecvată.
1 Pregătirea
Înainte de operație, trebuie efectuată o examinare meticuloasă. Stomatologul dumneavoastră va examina nervii, sinusurile și structura osoasă din jurul zonei de tratat. Aceasta implică de obicei o radiografie panoramică dar pot fi necesare și alte scanări. O tomografie computerizată (CT) este cel mai precis tip de radiografie disponibil – aceasta va permite chirurgului dumneavoastră dentar să evalueze starea actuală a osului maxilar.
Dinții și gingiile dumneavoastră vor fi examinați și orice probleme sunt ,vor fi tratate înainte de efectuarea operației de implant dentar.
Pacienții care au o densitate osoasă scăzută sau un os maxilar deteriorat pot avea nevoie de o grefă osoasă înainte de implanturi pentru a întări și a crește osul maxilar. Aceasta implică îndepărtarea osului dintr-o altă parte a corpului și introducerea acestuia în locul în care urmează să fie plasat implantul dentar. Osul este adesea luat dintr-o parte diferită a maxilarului, dar poate proveni de la tibie sau șold. Alternativ, pot fi utilizate materiale sintetice.
Nevoia grefei osoase întârzie considerabil procedura de implant dentar, deoarece poate trece de la trei luni la un an până când osul poate susține un implant.
2 Plasarea implantului dentar
Procedura în sine constă în mai multe etape. Primul pas este să faci o incizie în gingie pentru a expune osul. Apoi, se efectuează o gaură unde implantul dentar urmează să fie plasat în maxilar. Apoi, implantul în sine este înșurubat.
Aceasta este, de înțeles, o procedură dificilă, cu puțin spațiu pentru erori. Dentiștii trebuie să urmeze o pregătire de specialitate, astfel încât să știe exact unde și cum să plaseze implantul dentar pentru ca acesta să reziste cât mai mult posibil
Odată ce implantul dentar este la locul său, deasupra acestuia poate fi plasat un capac de vindecare. Acest lucru servește scopului dublu de a proteja locul implantului și de a promova creșterea țesuturilor moi. Cu toate acestea, nu este ideal din punct de vedere estetic atunci când este utilizat pe implanturile dinților frontali. Alternativ, gingia poate fi cusată sau fixată peste implant pentru a proteja zona de resturi și infecții. Locul implantului va fi dureros pentru câteva zile după aceasta și trebuie avută o grijă deosebită cu curățarea, mâncarea și băutura.
În timpul procesului complet de vindecare, care poate dura de la patru până la șase luni, implantul fuzionează cu osul – proces numit osteointegrare. Acesta este motivul pentru care implanturile dentare folosesc materiale precum titanul care sunt biocompatibile cu corpul nostru.
Un alt lucru care poate prelungi procesul sunt extracțiile. Dacă trebuie să vă îndepărtați un dinte deteriorat sau cariat în pregătirea implantului, va trebui de obicei să așteptați o lună sau două între acești pași. În unele cazuri, totuși, este posibil să extrageți un dinte și să înșurubați implantul dentar în aceeași zi.
3 Instalarea bontului de vindecare
Odată ce osteointegrarea este completă, bontul este instalat. Aceasta este o extensie care iese din gingii și conectează dintele de înlocuire, sau coroana, la implant.
Gingia de deasupra implantului trebuie să fie deschisă din nou pentru a plasa acest bont, cu excepția cazului în care un bont de vindecare a fost inșurubat în implant din prima etapă. Din nou, ca și in cazul inserării implantului această procedură necesită doar anestezie locală. Odată ce bontul este la locul lui, gingia este închisă în jurul lui.
În unele cazuri, este posibil să se pună atât implantul, cât și bontul în timpul aceleiaș intervenții chirurgicale.
Aproximativ 2 săptămâni mai târziu, țesutul gingiilor ar trebui să fie complet vindecate. Această etapă marchează sfârșitul intervenției chirurgicale și este timpul să faceți coroanele.
4 Montarea coroanei
Odată ce gingia în jurul implantului și-a revenit complet, veți începe procesul de realizare a coroanei. După ce s-au luat amprente dentare, tehnicianul va modela coroana dentară pentru a se potrivi locului edentat.
Culoarea coroanei se va potrivi cu dinții din jur pentru ca aceasta să pară cât mai naturală. Acest lucru este deosebit de important cu un implant dentar frontal și implanturi dentare cosmetice.
Odată gata, coroana este atașată de bont. Cimentul dentar umple orificiul din interiorul coroanei.
Protezele dentare și unele punți folosesc un bont cu clips care le permite să fie îndepărtate pentru curățare. Implanturile unice și alte tipuri de proteze sunt fixate permanent fie prin cimentare sau înșurubare.
Recuperare implant dentar
După fiecare etapă a procesului de inserare a implantului dentar, corpul dumneavoastră va avea nevoie de timp pentru a se recupera. Este obișnuit să simțiți un anumit disconfort în acest timp de recuperare, inclusiv:
- Umflarea gingiilor și/sau a feței
- Gingii și piele învinețite
- Durere în jurul zonei implantului
- Sângerare ușoară
După intervenția chirurgicală este normal să simțiți o oarecare durere și umflătură după operație
Simptomele de mai sus ar trebui să se diminueze în zilele următoare. Dacă observați că umflarea, durerea sau sângerarea se agravează, trebuie să vă adresați imediat stomatologului. Este posibil să aveți nevoie de antibiotice sau de analgezice mai puternice.
Sunteți sfătuiți, de obicei, să mâncați pe partea opusă a gurii sau să evitați anumite alimente tari timp de câteva zile după fiecare intervenție chirurgicală, pentru a lăsa timp gingiei din jurul implanturilor să se vindece. Va trebui să vă vizitați medicul dentist mai des decât de obicei, astfel încât acesta să vă poată verifica progresul.
Odată ce procesul este complet și te-ai recuperat complet, vei putea mânca normal. Dinții implantați sunt de obicei la fel de puternici ca dinții naturali. Cu toate acestea, este de maximă importanță să periați și să folosiți ata dentară în fiecare zi pentru a vă menține gingiile, implanturile și dinții naturali rămași sănătoși.
Dacă întâmpinați probleme cu utilizarea aței dentare obișnuite, un irigator oral / duș bucal vă poate ajuta să curățați ușor în jurul oricăror implanturi dentare pe care le aveți.
Prețurile implanturilor dentare depind de:
- Starea gingiilor și a dinților existenți
- Sănătatea dumneavoastră orală generală
- Starea actuală a osului maxilarului
- Dacă este necesară o intervenție chirurgicală, cum ar fi o grefă osoasă sau sinus-lifting
- Câți dinți sunt de înlocuit și câte implanturi sunt necesare
- Dacă aveți nevoie de un implant pe maxilarul superior sau inferior și în față sau în spate
- Tipul de de implant
! Rețineți că unii stomatologi pot oferi implanturi mai ieftine care nu sunt de o calitate atât de bună. Deși prezintă o economie inițială, de obicei nu sunt garantate pentru o perioadă lungă de timp, așa că ar putea ajunge să te coste mai mult pe termen lung. Cu ceva la fel de important ca dinții tăi, cea mai ieftină opțiune nu este întotdeauna cea mai bună.
Medicul Stomatologul vă poate oferi o estimare a costului implantului dentar fără o consultație, dar nu va putea oferi un preț final înainte de a vă examina pentru prima dată dinții, gingiile și osul maxilar cu ajutorul unei radiografii.
Unii stomatologi oferă un preț complet al implantului dentar cu totul inclus, în timp ce alții îl descompun astfel încât să puteți vedea costul fiecărei componente și proceduri individuale.
Când primiți o ofertă pentru lucrări stomatologice, asigurați-vă că verificați dacă următoarele lucruri sunt incluse sau vor fi taxate separat:
Ce este inclus în cost? Asigurați-vă că știți.
- Consultația
- Amprente dentare
- Radiografie panoramica
- Tomografii
- Vizite de urmărire
- Fiecare parte a implantului (rădăcină, bont, coroană/punte/proteză)
- Coroane provizorii, dacă este necesar
- Toate procedurile chirurgicale
Uneori, pacienții care au nevoie de un implant dentar au nevoie de o intervenție chirurgicală de sinus lifting cu o grefă osoasă. Costul acestei lucrări este de 600 euro.
Unele clinici te pot ademeni cu implanturi dentare cu preț redus, dar odată ce adaugi prețul coroanei, intervenției chirurgicale și amprentelor, nu este atât de ieftin până la urmă.
Întrebări frecvente despre implanturile dentare
- Sunt implanturile dentare sigure?
Da, absolut. Deși există anumite riscuri de reținut, implanturile dentare înșurubate sunt considerate pe scară largă ca o restaurare dentară sigură, cu un istoric de succes. Principalele riscuri ale complicațiilor implantului dentar provin din lipsa structurii osoase subiacente, plasarea incorectă și igiena orală deficitară.
Un medic stomatolog cu pregătire de specialitate și experiență în plasarea implanturilor va ajuta la minimizarea șanselor de infecție sau alte probleme.
2. Cât durează implanturile dentare?
Cu excepția oricăror complicații, implanturile dentare ar trebui să dureze cel puțin 10 ani și probabil mult mai mult. Ratele actuale de supraviețuire a implanturilor dentare sunt de 95,4% după 10 ani
La fel ca dinții naturali, implanturile au cele mai mari șanse de a rezista toată viața dacă mențineți o igienă orală bună și efectuați controale dentare regulate. Fumatul poate crește riscul de complicații cu implanturile dentare, așa că dacă fumezi, acesta este un motiv bun pentru a renunța.
3. Dor implanturile dentare?
Amplasarea implantului în sine se face sub anestezie locală sau generală, așa că nu este dureros. Dar, ca și în cazul oricărei proceduri chirurgicale, un anumit disconfort este normal în zilele următoare, pe măsură ce vă recuperați.
Odată ce procesul este complet și locul unde este pus implantul s-a vindecat complet, implantul tău ar trebui să se simtă ca un dinte normal și poți uita că este chiar acolo.
4. Cât durează procesul de implant dentar?
Implanturile dentare înșurubate sunt montate în două sau trei etape. Este nevoie de patru până la șase luni doar pentru ca implantul să fuzioneze cu osul maxilarului, timp după care sunt montate bontul și coroana.
Din ce în ce mai mult, implanturile sunt plasate imediat după extracție sau coroana este montată imediat după plasarea implantului.
5. La ce să mă aștept după operația de implant dentar?
Este normal să apară dureri, umflături și/sau sângerări ușoare imediat după ce vi s-a aplicat un implant dentar. Medicul stomatolog vă va prescrie medicamente pentru a ajuta la gestionarea oricărei dureri, iar aceste simptome ar trebui să se amelioreze în câteva zile.
Oferă-ți câteva zile de odihnă, astfel încât corpul tău să se poată recupera corect. Este posibil să nu puteți mânca în mod normal pentru o perioadă, așa că asigurați-vă că planificați acest lucru din timp.
6. Ce pot mânca după operația de implant dentar?
Veți fi informați ce să mâncați după operația de implant dentar în timp ce locul unde a fost inserat implantul se recuperează. Supele , sucurile de fructe și smoothie-urile vă vor ajuta să vă recuperați. Dacă vă limitați la alimente moi, încercați piure de cartofi, omletă, avocado, banane.
Dacă implantul tău este pe o parte, încearcă să mănânci pe cealaltă parte până când gingia ta s-a vindecat.